Selepas hampir 2 tahun sebagai Herbalife Distributors

Bismillah.

Assalamualaikum semua! New energy despite the dull and stressful environment here in UTM. Hehe.

--

Sedar tak sedar dah hampir dua tahun bergelar Herbalifers. Belum puas belajar, belum puas jatuh dan bangun, belum puas experience life, belum puas bantu orang! 

Hari ni rasa nak share sedikit dengan semua orang what happened to me after these 2 years. Rasa terlalu banyak sangat benda yang dah berubah.

Perubahan after Herbalife

1. I see the world differently.

Walaupaun sebelum ni ramai yang kata i see things differently, saya ni matang lah, apelah.. Tapi rasanya after Herbalife ni, lagi besar perspektif saya dengan kehidupan. Rasa macam.. dah betul betul masuk dalam dunia sebenar. bukan lagi dunia fantasi ke, dunia yang penuh teori.

2. I see the application of dakwah (spreading Islam) in my real life

Point yang ni tak tahu nak cerita macam mana. Korang kena buat dan rasa sendiri. Sebab Herbalife ni konsep dia really close to Islam. Sebab Herbalife ni is a business related to ATTRACTION. We attract people to consume the nutrition. Kita tak pernah paksa orang guna Herbalife.

Macam dalam Islam jugak. Kita tak pernah paksa orang tutup aurat, tak pernah paksa non Muslim masuk Islam. Tapi kita inspired them, kita beri kefahaman agar dia tutup aurat, agar dia tertarik dengan Islam. Haa gitu.

Herbalife juga is all about building relationship. Susah kita nak ajak dia consume the nutrition kalau kita tak kenal dia.

Macam dalam Islam jugak. sebelum kita nak dakwah dia, kita bina hubungan dulu dengan dia. kan?

and macam macam lagi yang best Herbalife ni yang really close to Islam that makes me really in love with Herbalife business, walaupun ada jatuh bangun. Lagi lagi the concept of organisasi yang sangat lah very close to the Jemaah konsep. All the focus groups, 500class, STS, Extravaganza yang konsep aplikasinya sama dengan Ijtima' am, daurah, tamrin semua tu.

Don't get me wrong. Bukan content dia tu sama. Tapi the system that we use in Herbalife over 32 years ni, sangatlah hampir sama dengan sistem tarbiyah islamiyah (pendidikan Islam). Kalau tak setuju ora tak percaya, takpe. Jom ikut saya gi event Herbalife. mesti boleh rasa dan nampak.

Taaaaaaaapiiiii. Bukan semua orang rasa or nampak benda ni sama macam apa yg saya nampak. Semua orang ada perspektif memasing kan.

Its really like MLM! Multi Level Ma'ruf! tolong orang yang pahala dia berganda ganda cik kiah oiii



but still, point ni saya tak tahu nak terangkan macam mana. maybe next time i'll try to elaborate more on this. iAllah


3. I grow my mind, broaden my thinking

Saya jadi makin dan semakin positif. sangat. rasa macam it's okay kalau ada problems, we'll solve it one by one. even ada problems, tetap positif untuk make a next steps forward. ha gitu perasaan dia. and now i read a lot of books. lots! tak kesah ebook or hardbook. semua ku tibai. and it really helps tau. seriously. bacalah buku wahai kawan2. jangan shopping je. hehehehehehehehehehehehehe.

4. I have so many new networking. 

Tak pernah bayang saya akan ada mentor bekas kontraktor, student dietetic, pharmacy. Tak pernah terfikir yang i make new friends with sooooooooo many people differ in sooooooo many background and range of age. Serius best!

5. I change my diet

uhu. yang ni palik syokkkkk. belajar minum air masak. haha. lani kalau sehari tak lebih 4Liter memang tak sah. dan sekarang ni dah tahu dah bahaya makan main balun. sebab dulu, ikut dan je makan apa pun. sekarang ni, still lagi kuat makan tapi dah tahu kawal, dan tahu nak counter balik all the excessive fats tu macam mana :D

6. I become even more organized, a planner, a dreamer.

yang ni tak tahu nak cakap macam mana. sebab Herbalife selalu ajar kami untuk always ada GOAL, always ada DREAMS, always ada TARGET. jadi dah terbiasa buat benda2 tu setiap hari, sampai terbawak2 kepada life as student. which is, good lah kan?

Sampaikan semua gerak kerja kat UTM ni under HS memang buat benda ni. and it really helpful. Sebelum ni bukannya tak tahu. cuma tak buat. sebab the environment tak pupuk benda tu kut. Tapi dalam Herbalife.. Haaa. memang sentiasa diulang ingat pasal plan, pasal goal, pasal organizing, pasal prioritize time! best best!

7. I learned that to be successful, there is no other ways but working hard, keluar rumah dan kerja! saya belajar untuk tak manjakan diri. saya belajar untuk bersusah susah. I lean to invest my time untuk pergi training, invest duit untuk training, untuk pergi jumpa customers, meetings..
Susah tau benda ni nak buat pada awalnya. Sebab saya anak manje ayah yang sebelum ni mintaklah ape pun memang iAllah dapat. hewhew. After Herbalife, it's a no more! yeay Alhamdulillah.

8, 9, 10... and there lots more to be shared, tapi nantilah sambung :)

---

Pendapatan with Herbalife

Kalau sebelum ni kan, pendapatan memang zero. no business minded. adalah sikit sikit jual buku, tapi tak selalu. ada lah satu dua sebulan. haha.

kalau nak apa2, mintak duit kat Ayah. sikit sikit "Yah nak duit sket. Yah nak duit sket" bile fikir balik, peh malu seh. malu malu malu.

lepas tu belajar rajin rajin sebab nak dapatkan JPA. ALhamdulillah dapat. so lepas tu survive dengan duit JPA je. itu pun kekadang still mintak ayah duit lagi -___-"

Then lepas tu, bila dah buat Herbalife, everything change. Memang dah tak minta langsung duit kat Ayah. kecuali adalah kut 5-6 ringgit mintak duit nak beli apa tah kekadang tu time tak bawak purse. Kadang takut Ayah kecik hati pulak konon2 kita tak perlukan dia dah. but i still lebiu Yahhh. hewhew.

so haritu, Uncle ada suruh share something, that makes me terfikir untuk kira setakat ni dah berapa ribu Herbalife bayar saya ye? So I started counting..

From Feb 2012 - Jun 2013 Herbalife has paid me MORE THAN RM60,000! 
seriously tak pernah terbayang pun akan pernah dapat duit sebanyak ni dalam Herbalife. Herbalife proves to me that if i do my work, the company will pay me accordingly. itu belum masuk duit active income lagi tu. kalau tak faham takpe, next customer day ikut saya ye?

So, where all the money goes? AHAH! Good question :D

Buat pengetahuan, in the early times of business, memang kebiasaanya all the money will go back to the business. tapi bukan semua la. there are few yang saya jadikan savings. 

dengan duit tulah buat belanja travel JB-KL hampir setiap minggu untuk trainings, focus groups, training.. 
dengan duit tulah buat belanja beli tiket trainings dalam dan luar negara..
dengan duit tulah buat belanja pergi travel time trainings kat luar negara
dengan duit tulah belikan Umi Ayah Herbalife products..
dengan duit tulah kononnya nak beli things in my wish list..
dengan duit tulah buat belanja untuk kehidupan sehari2 harian :)

Alhamdulillah.. All from Allah. Allah semuanya yang beri, dan ALlah boleh tarik bila-bila masa je. Rezeki Allah akan beri bila kita berusaha :)

---

Herbalife bukan skim cepat kaya 

Ada masa masanya bila saya kerja keras keras, gila gila punya kerja, Herbalife bayar saya tinggi gila. The highest yang saya pernah dapat with Herbalife is RM9000++. The lowest adalah RM200++. YES.

Walaupun organisasi dah besar, organisasi buat volume banyak gila, tapi ada masa masa bila saya langsung tak buat kerja due to certain circumstances, memang takkan dapat satu sen pun dari Herbalife. I have to do the minium work to get the minimum salary. or else, memang takdek nye. Ada masa masanya my downlines punya income is far more better dari saya. ada masa masanya, saya lagi tinggi. the concept is, the one who do the job get paid!

konslusinya, Herbalife is a network marketing business. bukan business piramid ^_^

---

So.. feel free to ask me about Herbalife (kepada sesiapa yg belum pernah guna Herbalife je). I am happy to help :) Siapa yg dah ada coach, boleh refer coach memasing k.


Lose Weight/Improve Health
Earn Extra Income
Contact me now!
Sarah 0137498252

Comments

Popular posts from this blog

i'm back

2014: Beli Kereta, Kahwin, Property Pertama dan...??

Give me a reason.