Posts

Showing posts from July, 2013

kerana kita punya nafsu

Bismillah.

Ramadhan hari kelima selesai Alhamdulillah. ambil masa satu minit jom untuk muhasabah apa yang kita dah lakukan hari ini.

*satu minit berlalu*

baik. moga Allah memanjangkan umur kita, memberi kita kekuatan untuk berpuasa dengan penuh iman dan taqwa, agar dosa dosa silam kita terampun, serta memberi kita ruang dan peluang untuk berjumpa dengan laylatul qadr.

---

Korang pernah dengar tak pasal momentum? Momentum ni sangat berkait rapat dengan inertia. pernah dengar tak pasal inertia? 

Momentum haruslah tahu kan. inertia ni, analoginya macam ni. 

seorang lelaki berlari 100 meter dengan pantas, sampai ke garisan penamat lelaki tersebut masih lagi meneruskan larian dengan lari lari anak.

okay. sepatutnya dah sampai garisan penamat stop la kan apekehei nya nak sambung lari. tapi mana buleehhh. tak logik. sebab momentum larian yang laju tu still ada kat kaki, so terpaksa stop slow slow. itulah inertia. 

kalu definisi omputeh nya ini

the tendency of a body to resist acceleration; the tendenc…

sebab aku percaya kat kau

Image
Bismillah.

Tadi, tengahari semalam lepas lunch dan setelkan beberapa perkara di UTM, Sarah pergi ke Herbalife Pick Up Center kat Tebrau sekejap. Which, tetiba jadi laaaama pulak. phewh.

Pergi dengan semangat sebab nak ambil luggage free sebab qualify promotion Herbalife bagi. hehew. Drive dengan happy, jalan pun smooth je takda traffic jam.

Selesai ambil barang, reverse kereta. tetiba dengan bunyi pop pop pop pop centu. sudah la. ingatkan bunyi apa. sekali tayar kereta dah lebik penyek pancit what so ever nama dia -,-

Nampak macam simple leper terpenyek kan.
Masa tu sensorang. Kawasan tu macam sunyi bukan takda orang tapi macam takda orang. So dengan happy nya mencuba sendiri cabut tayar, kononya nak tukar dengan tayar spare. gigih masuk bawah kereta sebab nak ambil tayar spare. taaaaapi tools nya takdak. haha. ingatkan tayar tu dia sangkut centu je rupanya kena ada putar putar guna tools agaknya baru buleh cabut hehew.

Jadi gigih cari orang. maka nampak sepasang suami isteri, minta izin k…

Menjemput Kekasih

Bismillah.

Bila kekasih hati nak datang rumah, kemain mop lantai, cuci lantai depan, vacum satu rumah, ha segala bagai buat.
Eceh. Itu standard la kan. Time Abang dulu,masa Kak Azie nak mai rumah, kemain Abang buat centu. Tetiba jadi rajin. Ehe.
---
So, Ramadhan dah nak datang. Tetamu agung, bulan agung, takkan tak nak buat preparation kut?
Dah ada check list amal wajib sepanjang Ramadhan ni? Nak baca Quran berapa banyak kali? Nak khatam berapa kali? Nak qiyam banyak mana? Infaq? Berapa kali nak sponsor orang berbuka? Wuu banyak tau pahala orang yang beri makan orang berpuasa. 
Rindu pula zaman bulan Ramadhan jatuh tengah sem, nanti ramai abang kakak datang iftar kat rumah. Best sangat. Bonding makan rapat :') 
My suggestion, banyakkanlah baca buku berkenaan Ramadhan, belajar dan taaruf dengan tetamu agung, kekasih hati kita, barulah feeling sikit nak sambut si kekasih hati. Saya suka buku "Indahnya Ramadhan Di Rumah Kita" tulisan Dr. Akram Ridha. Superb! Siapa nak beli …