Peace of Mind


Bismillah.

I have been introduced to Quran since my childhood life.

Umi has started teaching me Quran ever since I was in the age of 3 I guess.

Alhamdulillah dengan izin Allah I managed to recite Quran fluently at the age of 5.

Umi dulu ajar Quran garang woo. jangan memain.

Rasanya kalau Umi tak garang ajar Quran dulu, sampai sekarang tak pandai lagi agaknya.

---

Dulu masa zaman kanak kanak, zaman sekolah, sangatlah kurang hargai masa masa kosong.

Zaman sangat banyak waktu untuk baca dan hafal Quran.

Dulu zaman sekolah, nak hafal surah kemain kacang goreng lagi. mudah. cepat. sebab tak banyak distractions. dan banyak masa senggang.

Tapi dulu, belum pandai hargai masa masa emas tu.

Betul orang tua tua kata, bila dah tak ada baru nak menyesal.

---

Usrah sem ini bermula dengan hafazan quran.

Bermula dengan Surah Al-Mursalat.

Serius rasa janggal bila betul betul dapat allocate masa untuk menghafal.

dan masa yang diperlukan untuk menghafaz juga lebih.

otak semakin tumpul, mungkin juga banyak dosa, memang terasa sangat agak sukar nak  hafal.

Sebab lepas habis zaman sekolah, lebih banyak mengulang hafazan daripada menambah hafalan T.T

zaman sekolah dulu setengah jam buleh dapat satu muka. sekarang...*dush dush diri sendiri*

Semester ini wajib habiskan juz' 29. yang mana beberapa surah di awal juz ini dah di hafal semasa tingkatan 1. huu.

---

memang tak dapat dinafikan, of these miserable days, memang Quran yang menjadi penawar hebat.

serius. sangat rugi bagi mereka yang tidak membaca Quran setiap hari.

you just dont know what you've missed.

the calm feeling bila kita baca Quran tu, Allah je yang tahu.

lagi lagi bila ayat tu kena dengan situasi semasa. memang dush dush mata masuk habuk terus.

---

esok ada test. cover 14 chapter. and i haven't start revising any of those chapters :3

marilah kita study. berbekalkan NRG untuk stay up malam ni ^_^



Comments

Popular posts from this blog

i'm back

2014: Beli Kereta, Kahwin, Property Pertama dan...??

Give me a reason.