Extravaganza - a guide for part timer

Bismillah.

my very first Extravaganza tahun lepas ^_^

Salam EXTRAVAGANZA everyone !

Semalam baru habis Zero2Hero. Macam mana Zero2Hero? best kannnn? 

Siapa yang pergi seorang diri tak bawak teman, mesti tengah rasa rugi serugi ruginya dan menyesal semenyesal nyesalnya (ada ke perkataan macam tu? hehew)

Siapa yang bawak orang pula mesti tengah bersemangat nak mula kerja dengan orang orang baru kan? Yeahh  Alhamdulillah !

Masa di Zero2Hero, banyak kali sangat sangat semua orang di pentas, di lantai, di bilik, di toilet hatta di bilik makan pun orang soksek soksek berkenaan Extravaganza. dan haruslah saya excited nak pergi Extravaganza kali ni ^_^

Extravaganza ni sebenarnya apa? Orang baru suka sangat tanya soalan ni. Masa saya tanya upline tahun lepas, dia tak bagi jawapan yang best. dia kata kalau nak tahu, kena pergi sendiri sebab benda tu tak buleh diucap dengan kata kata. kena rasai dan lihat sendiri. gteww.


Jadi siapa yang akan pergi ke Extravaganza?

Orang yang serius dengan bisnes Herbalife, dia akan pergi

Orang yang nak berjaya dalam Herbalife, dia akan pergi

Orang yang nak grow, nak tukar pin, dia akan pergi

Orang yang nak mencari jawapan dalam pencarian, dia akan pergi

Orang yang skeptik dengan bisnes Herbalife, dia akan pergi

Orang yang 'hanya nak tahu' what Herbalife can offer you, dia akan pergi

Orang yang nak retired di awal umur 30-an, dia akan pergi

Orang yang nak bantu keluarga, dia akan pergi

Orang yang ada impian kecil impian besar, dia akan pergi

Orang yang miskin papa kedana dan nak jadi kaya, dia akan pergi

Orang yang sedang mencari peluang hidup ke arah yang lebih baik, dia akan pergi

Orang yang down putus cinta nak ada positive environment, dia akan pergi

Yeah. Event Herbalife untuk semua orang yang mahukan perubahan.

Takda duit? No money no problem. No effort BIG PROBLEM!

---

"saya serius kak nak pergi extravaganza, tapi.."

"saya serius kak nak grow, tapi saya tak buleh pergi extravaganza sebab kerja"

"saya nak pergi extravaganza kak, tapi takda duit"

"saya nak pergi kak, tapi waktu tu tengah final exam. takut clash dengan jadual exam"

dan macam macam lagi alasan. alasan yang melambatkan kita kepada dream kita.

---

nak tahu macam mana seseorang tu serius?

1. dia decide full heart nak pergi, walau apa juga ranjau dan duri di sepanjang perjalanan. dan berdoa

2. lepas dah decide, dia usaha ketat ketat untuk sampaikan diri dia ke Extravaganza

3. bila ada masalah disepanjang perjalanan, dia consult coach bagaimana nak selesaikan masalah yang menghalang dia dari pergi sebab dia betulbetul nak pergi.

gitu.. gitu baru serius. ni tak, ada masalah sikit, terus taknak pergi. padahal belum ada langkah mencari solusi. ish ish.

---

jadi nak share sedikit perihal kami. the part timer tapi full heart herbalife. 


sakinah UIA. miza kader USIM. fatin syahirah UMK. sarahputeh UTM. solehah kan? hehe

 Amin USIM

 Harith Faisal UKM

semua kami di atas ni student paling tua umur 23, paling muda umur 20. part timer tapi full heart buat Herbalife. tapi Alhamdulillah income masing masing dah lebih RM4000.  ameijingg.  masing masing ada yang sudah AWT, ada yang on qualification for AWT.

Jadi isu besar Extravaganza tahun ini bagi student macam kami adalah: Extravaganza VS FINAL EXAMINATION.

bukan test, bukan pop quiz, bukan deadline submit assignment, tapi final exam! *lap peluh* phewhh.

Extravaganza kali ini buat bulan Jun dan masa tu hampir semua IPTA sedang dalam bulan final exam. saya sendiri, pada tarikh Extravaganza sedang dalam minggu ketiga final exam. sudahlah di tahun 3 sekarang. Allahu.

Kami selalu bising dan discuss di bb group kak mel. bising mencari solusi. bukan membesarkan masalah. fokus on solutionssssss. no problem. problem akan nampak sangat kecil bila kita fokus on solutionssss.

dari awal tahun lagi kami dah bincang. flight tiket semua dah beli. tiket extravaganza pun sudah. hotel untuk di sana pun sudah. sekarang ini harus dan wajib untuk pastikan tidak ada paper exam pada tarikh Extravaganza. kali ini pergi ikut pakej student. tidak dapat berjalan sebab sedar diri yang tengah dalam mode final exal. bulan 10 nanti insya Allah jenjalan lama sikit ^_^

solutionss

1. buat surat awal, jumpa dekan/ketua jabatan/timbalan pendaftar dan inform yang kami akan ke bangkok atas urusan leadership seminar by #1 CEO in the world 


saya sendiri, sebelum buat surat, pergi jupa ketua jabatan tanya macam mana prosedur. turun naik tangga ofis fakulti nak jumpa timbalan pendaftar yang setiap kali pergi mesti takda di ofis. ish ish

yang lain brain storm nak tulis surat macam mana. share apa reasons supaya fakulti tak bubuh paper final pada hari jumaat sabtu ahad tu. to that extend of seriousness.


ada yang cadangkan kata pergi leadership seminar. yes memang betul it's a leadership training sebab ada training session khas untuk leadears. sudahkah anda qualify that training? kami dah ;D

ada yang mencadangkan akan pergi health seminar sebab Dr. David Heber yang bagi talk tu. He is onw of the best Doctor in USA. always consult dengan leaders sebab diorang lebih tahu. lagi lagi kak mel and ab yang memang start herbalife masa student

bincang dan bincang dan bincang for solutions. masing masing seram tunggu jadual exam. comel je.
dan benda inilah yang membuatkan saya sangat up to date dengan jadual final exam. sem sem lepas tak pernah ambil tahu bila jadual keluar. tunggu Kong Yee my klasmet post do fb group je. hihi.

2. tak lupa, memang istikharah dan solat hajat berulang kali supaya Allah mudahkan urusan kita. hukum berdoa pasti dapat. insya Allah. Allah akan beri kalau kita betul betul serius dan mahukan sesuatu. ini serius tau. doa ketat ketak kat Allah.

dan apa lagi lepas tu ek. ce anda anda fikirkan. kut kut buleh bantu solusi hewhew. tapi ada je universiti yang belum keluarkan jadual final. like, what? patutnya keluarkan awal supaya student buleh buat timeline and study plan. macam USIM keluarkan 2 minggu sebelum -_________- kalau saya memang dah buat demo dah kat depan pejabat NC kalau keluarkan lewat sangat.

---

disclaimer

kenapa kami buat macam ni?

mesti ada je yang akan persoalkan

"sampai centu sekali ye kome sanggup buat..semata mata nak pergi event Herbalife"

saya jawab kat anda, anda tak terfikirkah kenapa sampai to this extend kami usaha gilagila supaya dapat pergi extravaganza? anda tak terfikir apa yang anda akan terlepas nanti? 

atau, ada je yang akan sebut

"kamu kan student, fokus study. takkan buat herbalife sampai taknak ambil paper final exam pulak"

saya jawab kat anda, sebab kami nak fokus study, sebab kami nak ambil paper, sebab kami tak nak kena repeat, sebab kami nak excellent dalam study lah kami buat planning macam macam agar carrier kami tak ganggu study kami. faham?

atau mungkin ada yang cakap

"kot ye pun, final exam tu. final exam! takkan sekali pun tak buleh miss?"

weeiii. sebab final exam la kitorang buat camniii ! planning awal. nak tahu jadual exam awal so buleh prepare awal. tak buleh miss. sebab each and everyone of us ada dream. kalau sekali tinggal, akan melambat dream kami untuk kami dapat. sebab kami dah letak komitmen untuk serius dan jadikan  herbalife as our lifetime carrier.

setakat ni Alhamdulillah herbalife tak effect study saya. no big issues as long as ada disipilin :)

sebab kami nak pergi secara legal dan senang hati lah, kami buat langkah begini.

---

benda ni applicable untuk mereka yang masih terikat dengan perkerjaan sekarang. ramai je kan abang kakak ang still lecturer, still lagi engineer dan macam macam kerja yang lain.

as long as kita nak, insya Allah, Allah akan beri, Allah akan mudahkan.

untuk full timer, tahniah dan bersyukurlah anda anda tak perlu risau clash any important activities yang lain

to all my sepupu sepapat kawan rapat pakcik makcik jiran tetangga,

please jangan pilih tarikh extravaganza as korang punya tarikh nikah okay? kalau tak tak dapat pergi macam masa nikah sakeenah dan tawfiq dulu. huu.

okay. moga Allah mudahkan kita yang part timer ni. no excuse tak pergi Extravaganza kalau anda kata anda serious. lakukan yang terbaik dan doa pada Allah. kalau tak berjaya sekurang kurangnya kita tidak berjaya lepas seribu kali mencuba. takdelah loser sangat perasaan tu kan.

Teamwork makes the dreams work!

Looking for lifetime opportunity?
Improve health, improve life
Ask Me Now!
Sarah
Herbalife UTM Skudai

sharing pictures Extravaganza lepas

the shake bar

 beramai ramai tunggu kat pintu nak daftar

once upon a time

kakak Rahmah and Pali yang sangat inspiring. saya sendiri nampak how they grow in Herbalife dari AWT kepada GET Team. attitude diorang, leadership, dan confidence. sangat berbeza. ececehh.

kak rahmah nak grow. saya pun. taknak ketinggalan gerabak.


kemudian berjalan ke USS dapat tiket free qualify team promotion :D 
uhu. dah dapat free, takkan taknak pergi kan. best best besttt!

saya pergi berdua dengan kak eby. team yang lain pergi semalamnya. tak dapat join sebab ada exam masa tu. pergi ke extravaganza lewat sikit. huhu

kingdom of Far Far away.

yang tak best nya ada banyak Mascot. i hate mascot. nangis bila nampak mascot. wuwu


so in love dengan roller coaster. seriously tak buleh tengok. berapa round ku naik pun tak tau. hewhew

sekian sahaja sharing malam ni. wassalam ^_^

Comments

Popular posts from this blog

2014: Beli Kereta, Kahwin, Property Pertama dan...??

Give me a reason.

i'm back