Posts

Showing posts from December, 2012

random rant

*
"kamu dah fikir?"

"blom"

"bila nak fikir?"

"hokey je fikir"

(cari bb. bbm sistah)

*
"ape je lagi?"

" ___________"

"takleh. khianat Herbalife namanya tu"

*
"kaler?"

"perlu ke?"

"dah tu?"

"kalerful tak bleh?"

*
"kotak ada?"

"kotak Herbalife banyak. pilih mana satu"

"sarah hamizah, be serious"

"betuipa"

*_*_*_*_*

*
"tali dah beli?

"dah. 5meter. setakat nak buat tripod lebih dari cukup"

 *
"kasut dah rabak. jom teman pi beli"

"guna kasut getah jeh. baru RM9. lagi grip dari sport shoes kalu nak masuk hutan. lainlah kalu ada bajet lebih beli vibram"

*
"terikat mati"

"kan dah cakap banyak kali, start ikatan dengan manuk. kan dah susah nak buka"

*
"nak patah pinggang weh"

"dah awak guna backpackers lelaki. lenkali guna yang perempuan punya. awak tu pendek pakai yang 40L punya pun okay dah"

*_*_*_*_*

s…

sebab Nabi cakap nanti tak dapat masuk Surga

Image
captured from Dalam Dekapan Ukhuwah - Salim A. Fillah
habis kelas. terasa nak baca something. grabbed buku DDU dari bookshelf. selakselak. terjumpa bahagian kat atas tu. T_________________________T baca paragraph ni, rasa nak menangis sombong tak masuk syurga menolak kebenaran  menganggap rendah orang lain
tak tahu kenapa. sekarang memang masuk mode penjagaan hati. asal baca buku pasal hati mesti sentap. tapi lepas sentap kadangkadang tak take actions pun nak improve T__________T
hati hati menjaga hati. rosak hati, rosaklah seluruh jasad.
bagi mereka yang tercari2 buku sentap2 berkenaan hati dan iman, saya suggest baca buku Uncle Salim yang atas tu. isi bukunya ringan dan mudah difahami.
i'm currently reading Ar-Raqoiq - Pelembut Hati by Muhammad Ahmad Ar-Rasyid. bila baca buku tu lagilah lagi terasa sentap sana sini. moga Allah beri saya kekuatan nak istiqomah dengan projek hati. atau nama lainnya - tarbiyyah dzatiya.
salam sayang. wassalam.

tubi tubi tubi tubi

one
Daie amat amat memerlukan waktu bersendirian dengan Allah. bila? ketika orang lain sedang khusyu' tidur

two
tidak akan boleh nampak syurga, melainkan kita tanggalkan dunia daripada hati. 

three
ways untuk cabut hati daripada dunia;
+tanggalkan rusuk daripada tilam
+khatam alquran setiap dua bulan

four
kalau kita isi hati, pasti akan rasa satu lonjakan hati

five
kalau kita tak tahajjud, mad'u apatah lagi? T.T

six
kobarkan rasa hati kepada Syurga.

seven
baca ayat quran dan hadith yang berkaitan dengan syurga. tubi tubi tubi hati kita dengan bayangan syurga dan neraka

eight
sahabat sahabat Rasulullah ditarbiyyah dengan solat dan quran

nine
rasailah khatam quran dalam tahajjud

ten
kena seimbangkan keperluan ruhi dan jasadi.
keperluan jasadi kita tahu sebab akan ada signal. contohnya; kalau lapar, signalnya kita penat, sakit perut.
tetapi kalau hati kita lapar, apa tandatandanya? hanya hati yang mendapat sentuhan tarbiyyah akan mengetahui hatinya sedang lapar 

eleven
jangan sampai aqidah anak sedang sa…

lawan nafsu, payah lahai

Image