we've changed. for good



KMP. HT8 2009-2010. miss you guys big time.

Kita study samasama. solat samasama. gaduh samasama. main dalam lab chem samasama. huu. 

especially Mok, Langau, Nang, Datin, Pekjoh.

Masa matrix dulu banyak main daripada belajar. hewhew. sebab tu result macam apa ja. sampai dapat mentor each subjects! kecuali bio. hee. sebab apa? sebab tak minat kimia. tak suka engineering math. tak suka. tak suka. i only love my biology forevaah. sebab tu bio sentiasa score. subjek lain? ohh. pemegang anugerah Cemerlang sentiasa! :D

Nang sabar ajar Chemistry. lagi2 bab Organic. memang menangis2 tak faham -_-' kalau susah sangat last2 tiru je. okay tak bagus meniru, tapi kalau dah tak faham nak wat cane kan? hehe. masa tu Alim Mujahid belum hadam dalam kepala lagi :D

Datin ngan Bulan teacher english. depa hebat english. cakap pompang2 dengan sorang slang kedah sorang slang johor.

Mok pandai biology. paaaandaaaiiiii! tapi sebab biology saya tak problem sangat, so takdehal lah kan. setiap malam wajib gi bilik Mok. kami semua ibarat anakanak Mok. dia yang tolong amek buah kelapa atas pokok. dia yang tolong kupas mangga. dia yang tolong itu ini. hee.

Hekal dengan Langau jadi mentor Mathematics. hewhew. ingat lagi cikgu Mashitah yang susunkan "Am mentor kamu Haikal. kalau tak dapat A jugak tak tahulah cikgu" hewhew. ada 5 group masa tu. setiap kumpulan ada 1-2 mentor. so bukan saya sorang je ye yang tak pandai math. group saya ada Shaz, Pekjoh, sapa lagi tah. tak ingat dah. ramai lagi. hewhew. kalau malam2 stuck dengan math, gi bilik Langau minta dia ajarkan. takpun tiru dia punya. hehe. Astaghfirullah. lani dah tak buat dah benda2 camtu.


***


sedar tak sedar dah dua tahun kan tinggalkan zaman matrik? sedar tak sedar dah dua tahun tak jumpa korang. tanya khabar di fb, sms, call je kan?


ramai antara kita yang dah berubah. we grow old, and changing for good. Alhamdulillah.

daripada tak pandai baca Quran jadi fasih. daripada kurang peka dengan aurat jadi yang sangat menjaga aurat. daripada couple terus break sebab dapat kefahaman Islam. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

dari tak kenal Islam jadi kenal. daripada tak tahu doa basic everyday life jadi tahu. daripada hanyut Alhamdulillah duduk dalam usrah or lani popular as bulatangembira. macam macam.

tapi still ada yang macam dulu. kalau tengok di FB, ada yang merapu tak sudah dengan bendabenda tak penting dan macammacam.

just yang Am nak pinpoint kan, Alhamdulillah. tarbiyyah memang akan merubah seseorang. tarbiyyah makan masa. lama. bukan boleh terus berubah dandan tu terus. it takes time. siapa yang cepat faham, cepatlah perubahannya kalau dia bersedia.

ada yang nak berubah, sebab iri hati tengok ketenangan orang yang duduk dalam kehidupan Islam. tapi sebab hati belum bersedia, jadi dia berubah agak lambat. tapi takpalah. better late than never. but it's better not too late jugak kan?

bak kata Hlovate, 
the man who decided to change on 12th hours dies on 11th.
 kalau seruan dah sampai, tekadkan hati, doa ketat2 pada Allah bagi Allah beri kekuatan untuk berubah. change. if it's not now, then when? buleh pasti ke kita hidup lima minit akan datang ni? seram tak seram?


bila teringat balik, betul lah apa Allah cakap. kita just usaha. soal hidayah Allah nak bagi ke tak, tu biar Allah yang setelkan. yang pasti kita buat kerja kita. saya dulu takdelah tegar buat kerja2 dakwah kat KMP dulu. ada masa futur. ada masa terpesong jugak. tapi Alhamdulillah sebab duduk dalam tarbiyyah, Allah selamatkan cepat. sahibah selamatkan dengan pantas. Alhamdulillah.


tapi worst come to worst, saya just selitkan unsur Islami dalam kehidupan. say, just relatekan kesedapan makanan yang kita makan kat Cafe Bang Din tu dengan nikmat rezeki, dengan nikmat taste bud yang Allah bagi. benda tu nampak simple, but if it comes from heart, it will touch others heart jugak.

***

Kawan: Am, aku dah berubah. doakan aku kuat nak jaga aurat, nak jaga solat. macam kau. aku nak jadik baik
Am: apa Kawan faham dengan baik? define sikit. neway, Am bukanlah baik sangat. doakan Am jugak.
Kawan: aku tau. aku dah baa Hlovate. versus. doakan aku. aku baru join usrah. mcm yang kau selalu cakap dulu.
Am: Alhamdulillah.

Teman: Am, aku rasa tak tenang. kau ada kenal sesiapa tak kat area sini? tolong carikan aku usrah am?
Am: okeh. Alhamdulillah. nanti am roger lain.
Teman: aku pakai ceni, takpe ke am?
Am: takpe je. dalam usrah tu, mcm2 orang Teman buleh jumpa. bukan buka kitab sangat pun. pi main bola jaring, gi pantai. usrah gak letu.
Teman: o best cemtu eh?
Am: haah. takpa. nanti Am cakap kat kawan kat sana.

dan lainlain.
Alhamdulillah. diorang tak ready nak take a step further masa kat matrix. tapi kalau kita still keep in touch, they'll reach us bila dia tahu kita buleh bantu. dengan izin Allah. Alhamdulillah.

korang, Am doakan korang kuat. doakan Am jugak. all the best study. jalan yang kita lalu ni, jalan yang panjang. tapi berbaloibaloi. sangat berbaloi.
moga satu hari nanti kita buleh jumpa ramairamai. kalau tak kat sini at syurga nanti. takpun masa majlis kawen korang. hewhew.

Moga Allah Redho.
SH 25062012.

[] masa di matrik panggil Hamizah. shorten jadi Am ^^

Comments

Popular posts from this blog

2014: Beli Kereta, Kahwin, Property Pertama dan...??

Give me a reason.

i'm back