Random : kelas 11 jam?

put your trust in Allah. change your perspective.

minggu yang penuh, memenatkan dan menyesakkan kepala.
esok kelas pukul 8pagi sampai 7malam.
walaupun penat dan agak tertekan, tapi hati masih dapat rasa tenang dan tak berapa rasa nak kalut. sebab? 
sebab belajar itu satu jihad=dapat pahala=merintis jalan ke SyurgaNya.
bestkan?

may Allah ease us. may Allah bless ^^

Comments

iera said…
macamana nak yakinkan diri "belajar itu satu jihad=dapat pahala=merintis jalan ke SyurgaNya"?
assalamualaikum iera, saya cuba jawab ye ^^

pertama sekali jom kita selak2 surah2 taubah ayat 122 ; Dan tidaklah betul dan elok orang-orang yang beriman keluar semuanya pergi berperang,oleh itu hendaklah keluar sebahagian sahaja dari setip-tiap puak diantara mereka,supaya orang-orang (yang tinggal) itu mempelajari secara mendalam ilmu yang dituntut di dalam ugama,dan supaya mereka dapat mengajar kaumnya yang keluar berjuang apabila orang-orang itu kembali kepada mereka,mudah-mudahan mereka dapat berjaga-jaga (dari melakukan larangan Allah.)

keduanya kita kena faham juga, bukan kah Islam tu satu cara hidup? dan apa2 yang kita niatkan kerana Allah confirm dapat pahala. jadi kalau kita berniat menuntut ilmu ni untuk Allah, untuk bela agama kita, untuk majukan orang2 islam, iAllah kita akan dapat pahala.

dan, kena yakin juga yang menuntut ilmu ni tak sia2. Allah akan ganjari setiap kesusahan kita dengan kesenangan. ganjaran tu buleh jadi cepat, buleh jadi lambat. dan keyakinan tu pastinya datang daripada Iman. iman yang perlu kita bela dan jaga elok2 dgn baca quran, solat, dan lain2.

wallahu'alam.

Popular posts from this blog

Give me a reason.

2014: Beli Kereta, Kahwin, Property Pertama dan...??

i'm back