Voice out : boo smokers!

do you hold your breath when you see a smoker comes near you? YES I DO! hate smokers. boo smokers!




kalian mesti pernah ada pengalaman dengan smokers kan? pernah tak cakap direct pada depa minta tak smoke depan@dekatdekat dengan kalian? ke takut? saya ni sensitive sikit dengan smokers. lagilagi asap dia. bukan apa, tak nak depa dapat dosa bunuh secondary smoker. huu

aha. bagi siapa yang takut, takyah takut.be an assertive person. don't be afraid to voice out you stand. nak tegur ke ape ke. asalkan apa yang kita nak tegur tu, in line dengan syara'. but yes, to be an assertive person, you need a continuous practice sebab benda ni satu proses.

saja nak share dengan kalian, pengalaman saya jadi assertive dengan smokers. mungkin style nye agak serabai@slumber sangat kut.
situasi 1

time tengah best best pilih bawang merah kat kedai mini Barkat tu, ada sorang mamat ni dengan bestnya duduk duduk lepak kat tepi tempat bawang. sambil hisap rokok. dengan automatic nya terbatuk. tapi mamat ni buleh dia buat dek je. memang hampeh betul.

aisemen. cane ni eh? 

kalau kalian nak cakap camne ngan mamat ni? kalau saya kacang bin goreng jehh. hari tu saya cakap cenggini

"hello bro. adeh, tolong smoke kat luar buleh tak? tercemar habis bawang nih"

dan benarnye, we'll never know apa yang kita buat tu berkesan ke tak kalau kita tak try. kankan? dan mamat tu pun sengih, minta maaf dan duduk pulak bertenggek kat tong gas kat luar kedai. dah setel. yang pasti, tak yah takut. buat je cara macam mak mak ke, style orang besar ke ape ke. 

situasi 2

tengah duduk tunggu bas kat Sri Putri, angin sepoi2 bahasa. ada uncle tu merokok kat depan saya. angin pulak menghala ke arah saya. dah sedap je asap rokok tu menyapu bersih muka saya yang bersih (?) ni. hehe. amboi pakcik. feel sungguh ngisap rokok tu ek. otak fikir nak cakap cane ngan uncle ni. spontan terus terkeluar.

"alamak uncle. tolong smoke kat blakang saya buleh tak. takdelah saya breath in asap rokok uncle"

"ohh. haa. sory aa. manyak sory."
"tade hallahh"

dah setel ^_^

situasi 3

masa tu tengah kat food court mana tah dengan kawankawan. tak ingat. then duduk la kat satu meja ni. biasanya saya akan pilih meja yang jauh sikit dengan smokers. then, tibatiba datang lah a group of brothers duduk kat meja sebelah. lepas tu pumpang2 bercerita sambil merokok. lepas tu kawan ada cabar kata kalau berani, pi tegur pi.

ohho. silap orang la kalau nak main cabar mencabar ni dengan saya. kacang soya je nih. mamat ni cari pasal yeh. siap. memang siap lah korang.

dengan sadennye saya pi kat depa. depa dah senyum sengih2. chet. pantang tengok perempuan. dengan muka tak berperasaannye, saya tunjuk kat satu sign yang ada kat situ kata takleh smoke kat tempat awam.

"tak nampak ke, atau buatbuat tak nampak ek?

"hehe. sorisori."
dah setel. depa dengan terkemutkemutlah pi pijak puntung rokok tu.

***

kadang rasa segan juga nak pi marah@tegur. tapi, entah lah. benanye depa yang segan ngan kita. tapi pernah je saya kena marah balik bila minta orang pi smoke kat tempat lain. tapi rilex sudah. bukannye jumpa orang tu lagi pun esokesok nya. betul tak?

apa apa hal pun, kalau nak tegur orang, guna bahasa yang baik. dan JANGAN sampai teguran kita tu memalukan dia. tegur sempoi2 sambil muka tersenyum sudah. 

ok?

Comments

Atiqah Amran said…
syabas kerana berani...hehe kalo akak la, akak akn tutup hidung smbil berzikir..haha..sbb mak akk sllu ckp, kdg2 org nk sihir org ni pakai asap rokok je..
kdg tu akak yg berubah tmpt..x selesa dgn smokers ni..huhu

Popular posts from this blog

i'm back

2014: Beli Kereta, Kahwin, Property Pertama dan...??

Give me a reason.