Sigh : pada awan


"...lontarkan...
...kalau tidak ia meracun...
...kongsikan...
....walau hanya pada awan-awan..."

-Hlovate- 

***

kenangan d matrikulasi. masih segar dalam ingatan, bangku batu di tepi pohon kelapa di kawasan lapang lingkaran dalam Komsas kediaman. nyaman. saya sering menghabiskan masa duduk di situ. berfikir, mengulang hafalan, perbaharui hafalan, kopek buah kelapa, melepaskan keluh kesah di situ sambil kaki melunjur, kepala mengongak ke langit. melihat awan dan bintang, sambil ditemani rakan seperjuangan, nyamuk dan cengkerik. kadang di bangku itu saya berbaring, dan bercerita seorang diri pada awan. pada bulan. nyaman. tenang. itulah manusia, mesti bercerita. mesti meluahkan. walau hanya pada awanan.

***
umi. she's my awanan. and always will be.
"serabut la Mi. confused. you know Je kan.. i'm one of a kind, yang easily get distracted. even with only simple simple things. masalah orang Je pening. masalah Je lagi la Je pening. yang ni lagi la Je pening. orang lain sedih, lagi la Je sedih. lagilagi bila Je penyebab utama.."

"letakkan semua pergantungan kat Allah, masa solat, masa baca alFatihah tu, letakkan semua pengharapan. baca surah alIkhlas banyak banyak. kamu kena hadapi juga, tak boleh lari. lagipun bukan salah kamu pun.."
"tapi Mi, lain Mi. Je bukannye sengaja. bila kita unintentionally disappoint or hurt someone, someone yang kita respect gila, someone yang kita rasa close to, someone yang selalu tolong kita. someone yang kita kerja sekali. it really hard. and it hurts me too"

tengahari tadi, bukan tengahri yang biasabiasa. cerita juga bukan cerita yang biasabiasa. i speak my heart out pada Umi. perut yang pada mulanya lapar, tengok pasta rasa macam nak habiskan satu periuk, terus takda selera nak makan. lepaskan semuanya. semua yang rasa berat kat hati. semua yang tersimpan. semua. semuanya.

spill semua perkara. pumpang pumpang bercerita. dari cerita geram bertegang urat dengan seorang sahabat sendiri, markah carry mark yang agak rendah, buat hati orang lain rasa sedih, sampai lah kepada apa apa yang patut. semua. dari nada yang kuat bersemangat, gembira excited, sampailah nada rendah, bersedih. tersedu-sedu jugaklah akhirnya.

"lepas ni Je taknak dah libatkan diri dengan mendamenda ni. taknak. jadilah apa nak jadi pun. let it be. at least for this moment. asal nak exam jeh, mesti jadi macam ni. sem lepas pun camni gak. buat serabut je..." bercakap sambil tersedu-sedu mata masuk habuk. 

"dah besar anak Umi rupanya. apa ni sampai berhabukhabuk mata ni. same as your sister dulu" sambil tersenyum.

***

thanx Umi for the time. for the all ears moment. first time bercerita sampai tersedu sedu sampai mata masuk habuk. at least, lepas mata masuk habuk, hati rasa tenang. tenang. sebab dah dilepaskan. semuanya. tiada yang tertinggal.

moga tengahari ini, menjadi titik yang baru dalam kehidupan. permulaan yang baru. nafas baru. tiada lagi confuse. tiada lagi sedih sedih. kerana setiap apa yang kita lakukan, adalah dalam bimbingan Allah insya Allah.

lepas part sedihsedih, it's time to enjoy ourselves. after zohor berjemaah, habiskan masa dengan Umi pi Jusco. masa untuk menghabiskan duit Umi ^_^v

baik. ada perkara yang lebih utama untuk difikirkan. tinggal beberapa hari lagi jeni. doakan ek. let by gone, be by gone. kita yang masih bernafas ni, perlu teruskan kehidupan. yang dah tiada tu, doakan jelah mereka bahagia di alam sana.

***

lastly, i found out a very good quote from tumblr.

kalau nak lepaskan,
lepaskanlah sepenuh hati…
jangan dilepaskan separuh hati,
dipegang separuh hati lagi..
kelak nanti menghambat hati,
menjerat diri,menyeksa sanubari..
lepaskan dia, lepaskan sepenuh hati, 
biarlah dia pergi…
semoga kau ketemu damai hakiki.
walau bersendiri… 
- via tersenyum melihat langit.tumblr

for me to remember for you to ponder

[] mohon maaf atas salah dan silap diri. saya hanya insan biasa, yang punya khilaf dan dosa.
[] is trying to get my study mood back. yeah. ^_^
[] moga Allah redho dengan kita.

Comments

wuwu~
ok,kakcik nangis baca post ni..

jangan la sedih2 manje..kakcik pun susah hati nanti..

lepas ni tak payah dah fikir masalah orang lain,biar diorang settlekan sendiri.fikir masalah kamu dulu.

sekarang ni keep focusing on ur final.

dah besar dah manje rupanya..sudah tiba masanya untuk merasai pengalaman2 hidup,cumanya macam mana kita nak handle semua tu dengan cara yang tenang, rasional dan yang allah redhai.

jangan tension2,nanti hilang kecomelan kamu :)

(esok paper last,doakan)

lots of love,kakcik.
PilihanTerbaek said…
good luck kak sarah..^_^
bintufadeen said…
Allahuakbar Je...
rasa mcm nak hug awk je lepas baca post ni...
kuat Je..kuat...
kte pun sgt suka luahkan pada awan-awan yg comel..nanges2 dan tersenyum...sweet kan..haha :P

Popular posts from this blog

i'm back

2014: Beli Kereta, Kahwin, Property Pertama dan...??

Give me a reason.