gadis itu : diam



pada saat ini, saya hanya mampu tersenyum ^_^

assalamualaikum semua. apa khabar? lama rasanya tak menulis. kankan? moga kalian sihat jasadi, ruhi dan..semuasemua lah :)

hanya mampu tersenyum. kenapa yea?
sebelum tu, kalian pernah dengar tak ada satu hadith Rasul yang lebih kurang begini "Siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, dia akan bercakap perkara yang perkara yang baikbaik atau diam" mesti pernah dengar kan?

baik, apa perkaitan antara senyum dan hadith ni yea?
haa. Alhamdulillah, masuk hari ni, sudah 3 hari Allah tarik nikmat yang Dia bagi selama ni pada saya. nikmat apa? nikmat kesihatan tekak@tonsil@kerongkong@suara atau apaapa yang berkaitanlah. tak tahu secara spesifiknya sakit apa sebab esok baru nak pergi jumpa doktor insya Allah.

kenapa Alhamdulillah? yelah. sebab, bila Allah tarik nikmat tu,
1. saya rasa sangat sakit tekak untuk menelan saliva. sedangkan telan saliva pun sakit, inikan pula nak telan makanan kan? mungkin maksudnya ALlah nak kata "udahudah letu sarah. kamu ni asyik makan jeh.bilanye nak puasa ni?" hehe. betullah tu. lani mood makan kemain hebat lagi. nak kena minimize food intake ni! nanti kang Cikwan bising kata gemok. hehe.

2. bukan sahaja sakit tekak, suara pun dah macam nak takda dah ni. kesannya, sarah hamizah jadi seorang yang sangat pendiam. macam miracle je kan. hehe. Alhamdulillah, bila kurang bercakap, jadi kuranglah dapat dosa hasil daripada katakata keramat kita kan? jadinya, bila orang ajak bersembang, yang saya mampu lakukan hanya senyum jelah ^__^
3. dah dua hari sakit tekak, petang tadi rasa demam macam nak mai. tak buleh jadi ni. kalau demam nanti dah susah pula nak buat revision. banyak lagi subjek tak cover lagi ni *padahnya study last minute*. tapi yang bestnya, sakitsakit pun dapat pahala. hanya kalau kita redho. kankan? dan semestinya, sakit itu penghapus doa. maceh Allah. senakalnakal saya ni pun, Allah sudi nak hapuskan dosadosa tu lagi. tapi, tak mahulah sampai demam. buleh tak? kalian tolong doakan skali ek. maceh ^__^

4. bila jadi macam ni, kan lebih banyak tersenyum dari bercakap kan? haa. itula yang bestnye tu. kalau senyum, memang confirm dapat pahala. tapi kalau bercakap, belum tentu lagi dapat pahala kan? entahentah dapat dosa. hee.
seronokseronok.

dengan sebabsebab yang diberikan ni, sebab itulah kena senyum. sebab Allah bagi sakit, tapi Allah datangkan sakit tu dengan banyak kelebihankelebihan lain. kalau nak banding sakit tekak dengan sakitsakit orang lain yang memang sakit gilagila tu, memang tak terbandinglah kan. betul tak?
jadi, bersyukurlah dengan nikmat kesihatan yang Allah bagi lani. sebab Rasulullah pun ada bersabda, antara nikmat yang selalu kita lupa ialah nikmat kesihatan dan masa. jadi, jaga kesihatan baikbaik ye kawankawan. amanah Allah tu.

so, untuk beberapa hari yang mendatang ni, sarah hamizah yang riang gembira dan kuat berceloteh akan jadi pendiam dan sangat suka tersenyum. kena guna ruang dan peluang yang ada ni untuk jadi orang yang pendiam dan suka senyum ni. nak jadi macam Ayah yang sangatlah kurang bercakap. buleh ke ek? buleh kut. takpa kita try an error dulu.

ok, moga Allah redho dengan kehidupan kita.
Assalamualaikum

for me to remember for you to ponder

[] hanya mampu tersenyum melihat orang yang kita kasih tengah gembira. Alhamdulillah.
[] siapasiapa yang ada exam hari ni, all the best. buat betulbetul, orang Muslim kena usaha sehabis tangan. senang kacang dal je tu ^_^

Comments

Popular posts from this blog

i'm back

2014: Beli Kereta, Kahwin, Property Pertama dan...??

Give me a reason.