gadis itu : tampar



hanya mahu berkongsi.
Alhamdulillah.
saya punya abang dan abang ipar.
yang pandai mengurus rumahtangga.
pandai dari segi apa tu?
dari segi bantu isteri masingmasing uruskan
halhal rumah.
tolong masak.
tolong jaga anak.
tolong sidai kain.
tolong mandikan.
tolong cebokkan.hehe
tolong kemas rumah.
sebab masingmasing tahu.
isteri pun kerja.
isteri pun penat.
isteri pun nak juga masa untuk berehat.
saling bantu membantu.
saling lengkap melengkapi.
saling memahami.
barulah tak stress duduk rumah.
barulah jadi rumah yang sakeenah (tenang)
ececeh..

sebab apa.
ramai lelaki sekarang.
fikir mereka ni bos dalam famili.
main arah arah je.
tak ambil part langsung dalam urusan rumah.
nak didik anak pun, bukan mak je yang kena buat.
ayah pun kena la skali.
memang la ketua keluarga.
tapi tak semestinya buleh treat isteri macam kuli.
betul tak?
samasama la buat kerja.
baru la romantik. erk? hehe.

so, bagi sesiapa yang rasa dah nak sampai seru,
do learn how to treat you wife to-be properly.
isi hati masingmasing dengan kasih sayang.
sayang tu bukan takap cakap je.
tunjuk sekali.
tolong mana yang patut urusan rumah tu.
basuh tandas ke.
biasanya banden memang slalu la basuh tandas ni.hehe
ada faham?

***

kenapa tibatiba cakap pasal perkara ni?
sebab..
hari tu, ada ternampak.
ada seorang suami ni,
buleh dia pi tampor isteri dia.
dah la tengah mengandung waktu tu.
saya yang ternampak ni,
eeii..rasa naaaaakk je terajang sekali [ganas kan?]
yela. ikut sedap je nak tampar isteri dia.
pakkal la waktu tu dalam kereta.
kalu saya buat betulbetul, memang rasanya
kena tampor jugak dengan suami akak tu.
hehe. mesti ramai orang kata "rumah tangga orang, toksah kacau"
tapi masalahnya, itu dah masuk kes zalim tu.
kalau orang yang pukul tu takdak fikrah, boleh consider lagi la.
ni yang pukul tu orang ade fikrah,
mane tak hangin satu badan!
Islam takda pun suruh suami pukul isteri.
koman2 kalau isteri nusyuz pun, takleh pukul sampai tahap boleh menyakitkan.
kankan? [betulkan kalau salah]
dah jadi suami@bapa,
kena pandai control marah tu.
rilex, cool.
bukan tak buleh marah. tapi berpada-padalah.

kak besi pun ada cerita.
fasal ada lecturer tu, suami dia sampai hati pukul dia.
kat khalayak pulak tu.


and bukan suami je. 
isteri pun kena la pandai treat suami.
treat anak anak.
sebab yang saya nampak.
isteri@ibu ni macam tonggak keluarga juga.
kalau mak tak pandai nak didik@beri kasih sayang yang cukup
alamat tunggang terbalik la keluarga tu.


so, senang kata.
bukan senang nak dirikan masjid@perkahwinan.
kena sedia mental dan fizikal.
kena matang dalam berfikir.
kena ada rasa nak face everything together.
kalau dah kawi pun still ada rasa "kau, kau. aku, aku"
baik tak payah.
is it understood?

Allah izin hari ni Abu Saif post best pulak.
sila klik

ok. termembebel pulak kat sini.
moga Allah redho.
mohon maaf andai terkasar bahasa.
salam~

for me to remember, for you to ponder.

[] hentikan keganasan rumah tangga!
[] bukan nak promote abang. tapi tu contoh terdekat yg saya nampak. hehe :D

Comments

Humayra' said…
abang je ke?
pck zainal? hee..
(^_^)

tpi betul la.
moga dapat pasangan hidup yg sabar dan terima kita seadanya. ngee..
+akufobia+ said…
tak payah kahwin la.hee.
humayra> hehe. depa blaja tu smua dari ayah la tu..ayah lagi superb :D

fobia>bukan itu maksud yg sy nak sampaikan. kahwin kan sunnah. cuma macam mana nak didik hati agar sabar. itu je
bintufadeen said…
eeeiiii...geramnya baca kes tampor ni..
memang rasa nak tampor balik!
aiyok!=.='
lelaki sekarang ni memang ramai yg mcm tu..nak isteri dgr cakap dia,tapi dgn isteri tak reti nak berterima kasih langsung.pang kang abg tu baru tau!haha..[sori sarah.teremo kat cni plak]huhu

Popular posts from this blog

i'm back

2014: Beli Kereta, Kahwin, Property Pertama dan...??

Give me a reason.