soal prinsip


one day. in the class

xia : sara, are you in relationship with someone?

me : nope.

xia : have you ever coupling?

me : nope. why?

xia : ohh. can you be my girlfriend?

me : ha?! [dengan muka terkejut]

xia : i'm serious la. you want tak?

me : des. kenapa pulak nak ajak I couple dengan U xia? budak cina semua dah habis ka? senget betul.

xia : sebab, I belum ada girlfriend and because of your chinese-look. I like.

me : am I? what daa..

xia : so, can ah?

me : of course la not. never.

xia : why?

me : becuz you're not a Muslim. even if you are a Muslim, I wont accept you. itu prinsip saya

xia : yeke? kenapa?

me : because it's prohibited in my religion.

xia : but why ada ramai juga malays yang couple?

me : because they dont practic the religion betul betul. dont be confused. it's different between Islam and Muslim. there are Muslims that are not pious. and I choosed to live piously.

xia : oh. macam tu ka?

me : yallo. macam kristian juga. ada yang dedicated to religion. ada yang sambil lewa. sama juga maa.

***

bila teringat balik peristiwa ni, rasa nak tergelak pun ada. punya la nak bercouple, sampai sanggup tanya orang melayu!

sebenarnya, kalau nak dilihatkan. kebanyakan orang sekarang. mereka couple bukan sebab suka atau cinta. tapi urgensi nya adalah disebabkan melihat kawan kawan couple. jadi mereka rasa lain macam kalau takda couple. tak macho gitu [yeke?]

ada tu, couple sebab saja nak isi masa lapang. kononnya ada orang tempat kita nak meluah rasa. ada tempat kita nak berkongsi cerita. chet. menipu semua tu. macam kita tidak punya keluarga dan sahabat handai untuk jadi tempat meluahkan rasa. bazer kredit. bazer masa. bazer semuanya.

kalau kita couple, kita akan dapat pasangan yang couple jugak.
kalau kita pernah berzina [nauzubillah], kita akan dapat pasangan yang macam tu jugak.

malas nak cakap pasal hukum couple. semua orang pun dah tahu. it's HARAM.

dan itu stand saya. no coupling before marriage. even if you're already engaging!

macam abang Ali Irfan kata, "say no to couple!"

moga Allah beri kita kekuatan, untuk menjaga prinsip yang kita pegang ini. prinsip yang kita yakini ini agar tidak diganggu gugah oleh si Setan atau sesiapa.

yakinlah. kalau kita jaga diri kita elok elok, insya Allah Allah akan bagi yang terbaik untuk diri kita.

till then. salam

for me to remember, for you to ponder

[] test dah habis, Alhamdulillah. ada 2 reports dan 4 journals nak kena hantar minggu depan. mohon doa kalian :)
[] xia, moga kamu jumpalah mana mana chinese girl yang sudi nanti ye!
[] agak hot benanye melihatkan kawan kawan semua sibuk cari buayafriend.
kalian, doakan saya. doakan juga semua akhawat dan muslimah sekaliannya. agar selamat daripada couple. ameen..

Comments

Nur Jannah said…
moga terus kuat. memang sah virus bendalah ni. jangan try. jangan cuba try.

kepada kwn2 kita, moga mereka diberi hidayah, furqan beza baik dan buruk. Moga prinsip kita diserap orang lain juga :)

Jaga diri Sarah. Doakan ana juga.
Anonymous said…
ameen. sentiasa mendoakan. harap saling mendoakan.
saraH²amizah said…
utih> insya Allah. saling tegur menegur. mohon tarik ana kalau ana terjatuh. jaga diri juga. moga Allah kuatkan!

anonymous> ameen..terima kasih kerana mendoakan.

"harap saling mendoakan"

agak agak nak sebut nama apa time doa tu ye? 'anonymous' kah? ^O^

neway, jaga diri juga :)
sakinah said…
ameenn.
pernah terhanyut dan kembali ke tebing semula, serik untuk hanyut lagi. jatuh pun taknak!
even hanya sekadar berkawan. yang penting, kalau dah Haram tetap tak boleh. kan sarah?
sangat berharap moga Allah ampunkan segala kesalahan diri..huhu.
ingatkan juga andai diri ni terlupa.
:)
saraH²amizah said…
adik> betul.betul sangat. sepatutnya kita kena bersyukur sebab Allah bagi kita ujian tu awal awal dan kena lebih lagi bersyukur sebab Allah beri kesedaran atas kelemahan iman tu.

tak semua orang jatuh mampu untuk bangun. tahniah dik! Allah beri adik kekuatan untuk bangkit balik!

dan kena ingat, tak semestinya orang yang pernah jatuh tu teruk. kadang tu, orang yang pernah jatuh tu lebih baik kondisi iman dia dari orang yang tak pernah jatuh sebab dia lebih berjaga jaga untuk tidak jatuh kembali

jaga diri elok elok kat sri iskandar sana. moga Allah redha :)
+akufobia+ said…
xia tu laki eh?ke perempuan?erkk.haha.
saraH²amizah said…
fobia> dia lelaki normal =,='
sakinah said…
thanks sarah ingatkan. okok. kena syukur setiap apa yang berlaku. moga diri jadi lebih baik, insyaAllah. take care yaa! sayang sarah! :)
Anonymous said…
ikhlaskn hati dan teruskan menulis. moga ALLAH permudahkan.

-jaga diri-
Anonymous said…
ikhlaskn hati dan teruskan menulis. moga ALLAH permudahkan.

-jaga diri-
saraH²amizah said…
adik> ingatkan sara juga bila sara lupa. sayang kat adik jugak. muahmuahmua :)

anonymous> insya Allah. moga Allah mudahkan urusan kamu juga :)
MuNsYi SaMa said…
Kalau bg dia fikir psl baikny cinta lpas kahwin pun ok gak.Even for non-muslim. or myb lebih kpd nonmuslim girls..

ape2 pun,insyaAllah,moga kita semua terpelihara dari coupling ni.
bintufadeen said…
hehe...
plek gak kes sarah ni...
laku btol awk.. :)
kekalkan prinsip tau dear :)
saraH²amizah said…
2munsyi> alamak. lain kali mungkin. lepas ana habis baca buku Salim A fillah fasal nikmat pacaran lepas pernikahan tu :)

timah>mboih timah...ade ke laku pulak..awak tu lagi la ramai feminat:)
insya ALlah.doakan kita terus kuat..awak pun terus kuat timah. saling mendoakan! love you! <3<3
aisha said…
hehe nice narration,,tapi banyaknye grammar mistake...huhu
kluar topik jap.
saraH²amizah said…
naa.betulkan lah :)
je nak tulis cepat. tak sempat nak baca balik. huhu

Popular posts from this blog

i'm back

2014: Beli Kereta, Kahwin, Property Pertama dan...??

Give me a reason.