Posts

Showing posts from October, 2010

misi flotilla

Image
assalamualaikum semua. sehatkah? moga iman kalian baik baik sahaja.

orite. hari ni nak tunaikan janji saya pada encik@cik anonymous yang mana satu ntah. ramai sangat anonymous. dia minta saya kongsikan fasal misi flotilla ni lebih kurang. dengan suka hati nya saya rasa senang nak berkongsi berkenaan misi ni dengan kalian :)

saya percaya ramai diantara kalian@semua sudah mengetahui bahawa semua misi kemanusiaan ini (misi flotilla/viva palestina) hakikatnya adalah untuk membantu saudara kita yang ditindas dengan kejam oleh Isr4el.

pertamanya kita perlu mengetahui kenapa kita perlu menyokong palestin. nak tahu sebab apa? sila baca kat sini 12 dan mana mana lagi web yang banyak bercakap soal kewajipan membantu palestin.

Alhamdulillah. bermula akhir tahun lepas sudah nampak kebejatan usaha usaha yang dilakukan untuk menghantar bantuan kemanusiaan ke Ghazzah sana. Vivi Palestina4, Misi Lifeline4Gaza@marvi marmara, lepas tu viva palestina 5@lifeline4. macam macam. tak dikira dengan yang pergi s…

kecah

Image
so long time ago masa cikwan ajar addmath :)


happy besday to my lovely cikwan.
dah masuk 25 tahun.
tua bangka dah.
tahun depan dah nak kawin.
sedih+gembira.
nanti dah takda geng.huhu
nanti dah kawin jangan sampai tak bawak pi makan aunty anne pulak ek.
kalau tak, siap ah.
hee

~janmeyeangdusahrukus~
kehkehkeh


[] oh ye. he likes to utter the 'kecah' word. haha

VPM

Image
ALLAHUAKBAR!ALLAHUAKBAR!ALLAHUAKBAR!

convoy LifeLine 5 (Viva Palestina)
have entered Ghazzah!
ALHAMDULILLAH!
may Allah bless.may Allah assists.

for more info
do click here:)
12

keep praying for them. may Allah honour and grant them.
ameen.


for me to remember, for you to ponder


[] last assignment need to be done on 25th. in progress.then horrey! free lho
[] getting better Alhamdulillah. thanx for those who keep praying for me :)
[] to my dear kak ruqayyah, get well soon ok. Syafakillah ^o^

syifa'

kalau hanya sakit kepala, boleh bertahan.
kalau hanya demam dan sakit kepala, boleh bertahan.
kalau hanya demam, sakit kepala dan batuk, masih lagi boleh bertahan.
kalau demam, sakit kepala, batuk dan chest pain, kebarangkalian untuk bertahan itu kurang.
chest pain, you hurt me a lot.

baru mendapat pesanan.
jaga kesihatan. jaga kesihatan. jaga kesihatan.
ye insya Allah i will.

kalau tak sayang diri sendiri,
sekurangkurangnya ingatlah orang yang menyayangi diri kamu.
maka jagalah kesihatan diri,
untuk mereka mereka yang menyayangi kamu.
ada faham?

lapangkanlah, jangan Engkau sempitkan.
kuatkankanlah, jangan Engkau lemahkan.
sembuhkanlah, jangan Engkau tangguhkan.

اللهم اشف شفاءً لا يغادر سقماً


for me to remember, for you to ponder


[]mohon doakan kesihatan sahibah tersayang, tengku masyitah. dia demam teruk sekarang.
[]mohon doakan kesihatan saya, demam, batuk, dan chest pain yang berpanjangan sekarang.
[]mohon doakan, saya kuat nak siapkan asemen2 saya.
[]buat kalian yang sudah nak periksa, jaga kesihatan.…

all the best!

Image
assalamualaikum!

post pendek untuk hari ni.

saja nak wish

all the best

good luck

bittaufiq wannajah

buat yang terbaik untuk Islam

dan segala bagai ucapan lagi

khas saya tujukan kepada

Naimah Ruzi merangkap kazen terbaik saya

Nuraini Sakinah Lee kawan satu batch

Aisyah Zaki matri

Athirah matri

Hazimah matri

Syafina Syuib matri

Fairuz matri

Farhana matri

G.ah matri

Nashrah matri

hmm.sapa lagi.ada yg tertinggal tak?

[afwan kalu ada yang tertinggal]

yang akan menduduki peperiksaan

STAM
18102010 - 27102010

buat yang terbaik tau!

saya mendoakan yang terbaik untuk kalian!!

ameen..

lagi seminggu

Image
saya rindu nak berLL4G lagi. maintain syuur LL4G yeh:)


assalamualaikum semua. apa khabar, sehatkah? moga Iman kalian sehat sehat sentiasa. lani dah pukul 5 petang. siapa yang belum solat, pergi solat dulu ye :)

sigh..

minggu belakangan ni, rasa macam sibuk. penuh planner mingguan saya. masa 24jam tu saya kira memang cukup cukup ja. kadang tu rasa macam tak cukup, tapi kena juga cukup kan.

banyak sungguh asemen yang diberikan. sampaikan sahabat saya faizah, dia ada cakap

"ana tak dengar benda lain dari sarah kecuali asemen je" hehe. betullah tu pekjoh. afwan deh :)

kalau tak minggu ni nak pergi debat di UniMAP. tapi Allah izin asemen tak siap lagi, jadi tak buleh nak pergi.

tapi Alhamdulillah asemen related to journals and reports dah siap. kali ni asemen species lain pula.

ni nak cerita sikit. kali ni asemen kaunseling. Dr beri kami tajuk, dan minta kami tulis apa yang patut, buat research sikit, cari info and so onnnnn related to that tajuk.

kumpulan saya dapat tajuk Power To Choose…

redha

Image
REDHA
Rabbi, jadikanlah saya seorang yang redha
dengan segala ketentuanMu
jangan Engkau mengujiku apa yang aku tidak mampu.
Rabbi, jadikanlah mereka yang saya sayang seorang yang redha
boleh menerima segala ketentuanMu
jangan Engkau uji mereka dengan apa yang mereka tidak mampu.

REDHA
hanya buleh diketahui
apabila kita mengalami dan melaluinya.
hanya buleh diketahui
apabila kita gagal menerima ketentuannya
Rabbi, jadikanlah orang yang saya sayang, REDHA dengan ketentuanMu
sungguh, pasti ada hikmah disebaliknya.

REDHA
berusahalah untuk redha
kerana di situ terselit ketenangan
untuk hati yang merasai kekacauan.


for me to remember, for you to ponder



[] walau apa pun yang terjadi, insya Allah kamu tetap sahabat, kawan, teman, rakan saya dunia akhirat. sematkan dalam hati kemas kemas

irreplaceable

Image
i love my Umi :)


hari ni.
je nak cakap..

terima kasih kepada atok sebab pilih nenek as ur wife sehidup semati.
terima kasih kepada nenek sebab sanggup melahirkan umi.
terima kasih kepada mereka kerana menjaga umi sampai dewasa.


terima kasih kepada ayah sebab pilih umi as ur wife.
isteri terbaik insya Allah. dan umi yang terbaik untuk kami. Alhamdulillah.
terima kasih umi sebab sudi mengandungkan je 9bulan lebih.
terima kasih umi sebab sanggup breastfeed je dekat dua tahun.
bukan senang nak dapat umi yang breastfeed anak time kerja. pengorbanan.
terima kasih umi sebab sanggup berhenti kerja, ended your social life. dah tak dapat gaji untuk kegunaan sendiri, hanya untuk jaga kami masa kecik.
sangat besar pengorbanan tu. besar. sangat sangat besar.
buat je rasa memang cukup kasih sayang lah:)
terima kasih banyak banyak umi.

terima kasih umi.
tak pernah mengungkit kebaikan yang umi beri pada kami
masakkan sedap sedap untuk kami
jahitkan baju, jahitkan seluar kalau terkoyak
sanggup berjaga malam kalau kami d…

marilah mari

konvensyen pembangunan ummah 2010
22-24 oktober 2010

Tema:
"Bersama Menangani Permasalahan Ummah"

Anjuran:
Pertubuhan Himpunan Lepasan Institusi-Institusi Pengajian Tinggi (HALUAN) Malaysia dengan kerjasama Masjid Putra, Putrajaya

Pengenalan:
Konvensyen merupakan wadah penting untuk memacu budaya ilmu selain perkongsian pengalaman melalui diskusi ilmiah dan bersistematik. Selain itu, konvensyen juga amat bermanfaat kerana menjadi jambatan penghubung antara NGO dengan pihak luar untuk bersama-sama berkongsi pandangan dan pendapat demi kemaslahatan masyarakat sejagat. Di samping itu, konvensyen juga merupakan wadah terbaik untuk mencipta peluang kepada ahli panel, NGO serta orang ramai mengemukakan idea-idea baharu serta pendapat ke arah pengukuhan organisasi-organisasi NGO. Konvensyen ini juga antara lainnya dapat menjadi medan interaksi dengan tokoh-tokoh dalam dan luar negara yang aktif memberi sumbangan dan khidmat kepada masyarakat di arus perdana mahupun global.

Objek…

hectic

Image
maksu miss her mar-yam


jumaat lepas

"je kamu balik tak?"

"tak kut. banyak kerja. awat?"

"saja nak ajak pi kenduri abg zaid"

"tak kut mi. asemen byk tak siap lagi"

"ok. small matter.buat kerja elok elok"


sabtu lepas

"je kitorang nak balik bangi. nak ikut tak?"[umi sengaja menjeleskan daku]

"tak. banyak kerja" [tahan..tahan..]

"tak nak jumpa ainin ka?"

"asemen tak siap lagi..huwa!"

"hehe. ok"


isnin hari tu

"je, umi nak tengok tudung yang kamu belikan tu"

"ohh. kalau sempat nanti je bawak balik"

"umi nak try" [ok faham. nak suruh balik lah tu. huhu]

"kamu tidur rumah ke balik kolej?"

"balik kut. kerja banyak tak siap lagi ni"

rabu hari tu

"je, tengah buat apa tu?"

"buat asemen kat bilik. awat nya call. rindu kah? kehkeh"

"saja nak make sure kamu study"

"ececeh..rindu cakap jelah mi. huhu. tengah buat apa tu?"

"kacau aya…

teringat

Image
assalamualaikum semua. sehatkah? momentum Ramadhan kalian sehat tak? saya punya, er. masih cuba nak maintain. doakan :)

semalam. masa kelas psycho, belajar fasal operant and classical conditioning. dan lihat lihatlah experiment yang berkaitan dengan behaviour. tapi experiment ni dia buat kat tikus. chumil. tikus putih.

buat saya teringat dengan memori KMP. best. masa experiment Biologi. bedah bedah tikus. saya dapat tikus betina. tapi. masa tengah bedah tu. baru perasan. rupa rupanya tikus betina tu tengah pregnant! huwa.sedih sangat. saya buleh nampak ada baby tikus tu dalam womb mak dia.

minta maaf mak tikus. rasa macam pembunuh pun ada jugak. baby yang tak berdosa. macam manalah ye dengan manusia zaman sekarang yang sanggup buang anak. tak rasa sedih ke? saya TERbunuh anak tikus pun rasa serba salah. yang kalau mak tikus tu bukan saya yang bunuh. makcik pembantu makmal tu. hee.

cakap banyak pun tak guna, so here goes the pictures :)
ok, get ready! cikgu ju tunjukkan demo dulu

ok. it'…

25

Image
25
syawal.
masih punya momentum Ramadhan kah?


for me to remember for you to ponder


[] Sarah is trying to maintain her Ramadhan's momentum. do pray for her :)
[] Sarah has two tests this morning. counselling and also psychology;sensation and perception. again, do pray for her :)
[] Sarah needs help. anyone?

soal prinsip

Image
one day. in the class

xia : sara, are you in relationship with someone?

me : nope.

xia : have you ever coupling?

me : nope. why?

xia : ohh. can you be my girlfriend?

me : ha?! [dengan muka terkejut]

xia : i'm serious la. you want tak?

me : des. kenapa pulak nak ajak I couple dengan U xia? budak cina semua dah habis ka? senget betul.

xia : sebab, I belum ada girlfriend and because of your chinese-look. I like.

me : am I? what daa..

xia : so, can ah?

me : of course la not. never.

xia : why?

me : becuz you're not a Muslim. even if you are a Muslim, I wont accept you. itu prinsip saya

xia : yeke? kenapa?

me : because it's prohibited in my religion.

xia : but why ada ramai juga malays yang couple?

me : because they dont practic the religion betul betul. dont be confused. it's different between Islam and Muslim. there are Muslims that are not pious. and I choosed to live piously.

xia : oh. macam tu ka?

me : yallo. macam kristian juga. ada yang dedicated to religion. ada yang sambil lewa. sama j…