hari tu

sedap ke nin? maksu tak teringin pun..

salam 'alaik..

ohh..it's been quite a long time since i didn't write any ilmiah post..

hope YOU, the readers are in a very good condition - Iman, health and so onnnn lah :)

sedar tak sedar, it's already 14 Ramadhan. may there's in increase in our 'amal and decrease in rawasib jahiliyah in our heart..

ok, just wanna share something about Ramadhan Kareem..

last thursday, my mak halaqat jemput pi mai rumah, ada iftar [yeay!].

the lauk pauk are very simple yet delicious yang amat. especially the ayam goreng HPA berempah tu. memang it's finger lickin' good betul. nak nak bila di gu kan dengan sos cili HPA thai version. mak aih..berketul ketul ayam kami balun.

ok.enough with the food.wee :)

later after iftar we sat for a while to recharge our Iman. the tazkirah was given by makcik nor. yet there were kak fazirah, kak nawar, and kak intan also said something - kinda ulasan camtu lah.

here are the points yang sempat saya jott down kan. type in malay la ek. kalau tak susah nak sampai maksud dia.hehe

berkenaan Ramadhan ni, Said Hawwa ada kata - puasa ni sebenarnya adalah pendorong yang paling kuat dalam hidup seseorang insan untuk mensucikan jiwa daripada hawa nafsu.

Ibnu Abbas pula mengatakan puasa ni adalah separuh daripada kesabaran. kerana apa? nafsu ni hanya boleh ditundukkan apabila kita berpuasa - berlapar.

then, terdapat 3 level orang yang berpuasa sebenarnya ya kawan kawan.

1.puasa orang awam - puasa dia hanyalah menahan lapar dan dahaga

2.puasa orang khusus - selain daripada menahan lapar dan dahaga, dia juga mempuasakan seluruh pancaindera dia daripada buat dosa dosa kecil

3.puasa orang khususul khusus - selain daripada dua point kat atas, mereka ni juga berPUASA HATI.eih, apa tu? maksudnya, mereka ni menahan keinginan hati kepada dunia dan menganggap kalau tak ingat Allah walau sesaat time berpuasa, puasa mereka adalah sia-sia.

so. agak agak puasa kita kat level mana ye?



for me to remember, for you to ponder

******

[]supposedly today ada presentation social psychology. dengan bersemangatnya seminggu buat preparation. yelah, nak beri yang terbaik. sampai tak tidur malam. sekali class cancelled. feh.. saksikanlah ya Allah, sesungguhnya aku sedang berpuasa :)

[]deadline journal - paper review dah nak dekat. hari jumaat nak kena hantar.
doakan ye

Comments

Popular posts from this blog

i'm back

2014: Beli Kereta, Kahwin, Property Pertama dan...??

Give me a reason.