Posts

Showing posts from March, 2009

Rindu

Image
perkhemahan PEWARIS 4
PULAAKOP Pulau Pinang
Remaja HALUAN Kebangsaan


satu tekad.satu janji! Allahuakbar.
saya rindu kalian.
saya rindu untuk memadu kasih bersama kalian.
saya rindu untuk menjalin tarabut hati bersama kalian.
saya rindu masamasa diskusi kita
saya rindu tarbiyah kita
saya rindu semangat kita
saya sangat merindui kalian.!
syabab pewaris ummah

team johor.terus semangat!

yep..good friend of mine..ummu khairah jailani.
may Allah bles u.

em.kita akan bertemu lagi insya Allah.
tak sabar nak jumpa kalian!
jumpa kita di HIMEGA!
yep.
jumaat nih.
kita jumpa lagi.
tak sabarnye!

Generasi Muda dan Perubahan | 1 |

Image
Perubahan merupakan cogankata yang kerap dikemukakan pada masa mutaakhir ini oleh pihakpihak yang menggelarkan diri mereka sebagai Aliran Revolusi. Marxisme adalah merupakan aliran yang paling menonjol sekali mempercayai bahawa perubahan itu mesti berlaku secara kekerasan. Marx secara terang-terang telah mengemukakan pandangannya terhadap cara (uslub) yang seharusnya diambil oleh gerakan Kominis dalam melakukan perubahan sosial dan mengubah Kapitalisme. Katanya "Tidak ada jalan bagi menggantikan Kapitalisme dengan Sosialisme kecuali dengan revolusi."

Pemuda dalam hubungan ini adalah medan yang subur untuk digunakan oleh semua aliran yang mempercayai Strategi Perubahan ini. Revolusi dan Coup-de-tat yang telah berlaku dan akan berlaku di seluruh dunia akan meletakkan asasnya kepada pemuda-pemuda dalam usaha mencapai tujuan mereka itu.

Bagaimana pula sikap Islam dalam hubungan menggunakan golongan pemuda ini? Apakah peranan pemuda dalam perubahan Islam yang dicita-citakan? Apakah…

Akhirnya

akhirnya.
saya telah jumpa theme yang warna hijo+biru.
yeah.
itu wana feveret.

wajah baru.
inspirasi baru.
semangat baru!

tapi.
tekad saya masih sama
misi dan visi saya masih sama

**perjuangan belum selesai**

Indonesia Muslim Brotherhood

subhanallahiAllahuakbar!

Rabbi, lapangkanlah

allahumma 'aafina fi badanina
allahumma 'aafina fi sam'ina
allahumma 'aafina fi bashorina

my dearest umi. kurang sehat hari ni. lelah umi datang lagi. umi kata dada rasa ketat. susah nak benafas. hari panas sangat kut hari ni. tu pasal lelah umi datang lagi. takpun sebab umi dan saya pi kemaskemas rumah sewa kami kat sri pulai. umi alah habuk. em.

my lovely sister in law pun kurang sehat hari ni. kak azi demam. demamdemam pun boleh lagi pergi kenduri kawen kat ayer hitam. abah dia ajak teman. em.

my lovely niece pun kurang sehat. Ainin sofiya demam. kesiyan. jangkit dari kak azi mungkin. baru 4 bulan dah demamdemam. meragam tak tentu pasal. nangeh jek. hidung dia tersumbatsumbat dengan hingus. nak menyusu pun susah.haish. kesian saya tgk dia.

saya sendiri pun kurang sehat. em. kaffarah dosa mungkin. my chest pain datang balik. doktor kata mucsle chest saya problemo. saya pun tatau kenapa.

Rabbi.
lapangkanlah pernafasan umi saya
Rabbi.
berilah kesihatan kepada kak azi saya
Rabbi.
k…

Ini dia

Image
wan nurul iman wan yusuff
itulah nama dia
walaupun tudung sengetsenget
ehehe
tapi saya tetap sayang dia!

Selamat Hari Lahir Sahabatku

post yang istimewa
buat yang teristimewa

wan nurul iman
itulah dia
sahabat saya
sayang sekali pada dia
rindu pun terselit juga
sudah jarangjarang kita berjumpa
bila lagi agaknya?

cheh.
berpuitis la pulak saya ni

kat sini
saya nak mengucapkan
SELAMAT HARI LAHIR
buat sahabat
buat teman
buat rakan
buat IMAN!

ehe.
iman dah besao dah
man,
jaga iman,jaga amal heh
rindula kat iman

sejenak mengimbau kenangan

saya mula berkenalan dengan iman ni sejak dari 1998.
wa.
lama tuh.
maksudnya time tu saya baru darjah satu.
sejak tu saya memang satu geng dengan iman.
rapat?
em.
boleh la nak kata.
ehe.
saya sekelas dengan iman.
satu muslim.
lepas tu.
dua muslim.
lepas tu.
tiga abu daud.
lepas tu.
masuk tahap dua.
kami masih sekelas.
dan masih lagi duduk sebelah menyebelah.
empat salahuddin alayubi time tu.
then.
samasama dilantik sebagai pengawas.
cheh.
saya jadi pengawas?
keh3.
lawaklawak
lepas tu.
darjah lima.
sedih.
saya dan iman berpisah kelas.
saya di lima salahuddin alayubi.
iman di lima abu bakar assiddiq.
darjah enam pun sama.
lain kelas lagi.
walla.
ta…

MacamMacam

Image
em.penat.sangat penat.
kenapa ek penat?
o.
rupanya saya kemas gilagila bilik saya tadi.
susun atur balik.bagi ada teenage punya style.cheh
tengah syok kemaskemas.jumpa sekor lipas mati.
adeis
chemana nih?
saya memang takut lipas.aiyak.
terpaksa turun bawah.panggil umi.mintak tolong alihkan 'mayat' lipas.
adeih.umi taknak la pulak.
10minit merayu,umi cair.keh3.terpaksalaa naik atas.tolong anak dia buang lipas.
keh3.
ok.terus sambung kemas.
kemaskemaskemas.siap pun.
eh.
kat tv3 ada crita hasnul n atuknya.tengok jap ah.
pehtu.makan.
em.
penat.
bilik pun dah berseriseri.
ni yang syok nih.
em.
penat la
baring jap.
tertido pulak.
tido mati!keh3.
bangun2 dah lewat.
amma.blom solat maghrib.
solat dulu la
ok.
dah solat dah.
turun bwh jap.
woit?
ayah tgk tv sorangsorang.
mana umi ek.
o.
pi utm sat.
ok.
tanya ayah nak makan tak?
"nak"
makan mee ke nasik?
"duadua bole.."
aiyya..duadua skali nak makan?
tape2.skaliskala
makan ngan ayah.
berdua jek.
bosan.
baby takdak
blom balik lagi.
em.
bosan lagi
satgi ada penyampaian.
n…

Nilai Tudung Wanita

Image
Di sini saya ingin menyentuh tentang pemakaian tudung kaum wanita masa kini sebagai renungan bagi wanita Islam. Bila wanita menjaga auratnya dari pandangan lelaki bukan muhram, bukan sahaja dia menjaga maruah dirinya, malah maruah wanita mukmin keseluruhannya. Harga diri wanita terlalu mahal. Ini kerana syariat telah menetapkan supaya wanita berpakaian longgar dengan warna yang tidak menarik serta menutup seluruh badannya dari kepala hingga ke kaki. Kalau dibuat perbandingan dari segi harta dunia seperti intan dan berlian, ianya dibungkus dengan rapi dan disimpan pula di dalam peti besi yang berkunci. Begitu juga diumpamakan dengan wanita, Kerana wanita yang bermaruah tidak akan mempamerkan tubuh badan di khalayak umum. Mereka masih boleh tampil di hadapan masyarakat bersesuaian dengan garisan syarak. Wanita tidak sepatutnya mengorbankan maruah dan dirinya semata-mata untuk mengejar pangkat, darjat, nama, harta dan kemewahan dunia. Menyentuh berkenaan pakaian wanita, alhamdulillah …

Terapung di air

rujukan:langitillahi.blogspot.com
Di dalam fizik, saya ada belajar daya apung. Daya apung adalah daya yang bertindak ke atas objek yang terendam dan mengarah ke atas. Jika daya apung adalah kurang dari berat, maka objek akan tenggelam. Jika daya apung adalah lebih dari berat, maka objek akan terapung.Ya. Hukum ini tidak boleh dipecahkan. Benda yang berat akan tenggelam, dan benda yang ringan akan terapung. Malah wujud jalan pengiraan bagi memastikan kelogikan perkara ini.Tetapi...Jika kita perhatikan dengan amat teliti, siapakah pemilik hukum daya apung ini?Saya yakin anda akan menjawab, ALLAH S.W.T.Adakah pemilik, tidak berkuasa terhadap apa yang dimilik?Mungkin jika anda menonton telivisyen, atau anda melihat kehidupan anda, pasti anda akan melihat beberapa situasi, pemilik tidak berkuasa terhadap apa yang dimilikinya dengan kekuasaan yang sempurna. Kadang-kadang hamba memberontak, kadang-kadang peralatan kita rosak dan sebagainya.Tetapi adalah apa yang dimiliki ALLAH mempunyai kuasa…

Kearah Pembinaan Mahasiswa Rabbani

Image

PROMOSI - jom further study ke JORDAN!

Sambung belajar ke Jordanhttp://ms.langitilahi.com/

Semestinya, selepas keputusan SPM keluar, maka pemilihan IPT akan menjadi isu utama kepada lepasan-lepasan SPM. Saya ingin mengambil saat dan ketika ini untuk mempromosikan tempat belajar saya, yakni Jordan. Lebih spesifik lagi, Irbid. Saya tidak akan hanya mempromosi University of Yarmouk, tetapi saya akan promosi juga pengajian di Jordan Univeristy of Science and Technology(JUST)Kelebihan pertama apabila anda studi di sini adalah, ini adalah bumi para anbiya. Tanah-tanah di sini menjadi saksi perjuangan golongan awal pembawa amanah ALLAH untuk menyebarkan deen ALLAH sejak zaman berzaman. Jordan juga pada hakikatnya termasuk di dalam tanah Syam yang diberkati.Kita bicaraberkenaan tempat dahulu. Kenapa saya promosi Irbid, Jordan? Bukan mantiqah(daerah) lain di Jordan ini? Hal ini kerana, Irbid merupakan satu mantiqah yang unik keranaia mengumpulkan dua aliran yang berbeza, iaitu deeniah dari University ofYarmouk, dan perubatan/pergigi…

tahniah+syabas+congrates!

pertamanya, syukran kepada semua guru2 yang sgt tabah mendidik kami
keduanya, syukran kepada ibu bapa yang memahami kesibukan kami sepanjang tahun 2008
ketiga, syukran kepada semua sahabat2 xgen saya. luv u all!
keempat, syukran kepada semua!

tahniah saya ucapkan kepada xgen.
Allah telah mengotakan janji2nya
siapa yang berjaya rahmat Allah ada padanya
siapa yang kurang berjaya rahmat Allah juga ada padanya

“ Dan ingatlah ketika RABB kamu berkata, jika kamu bersyukur maka AKU akan tambahkan(nikmat kamu)…”

kejayaan ini kejayaan bersama
kita hanya berusaha
bersengkang mata siang dan malam
membuat halaqah belajar bersama
tetapi ingatlah
atas RAHMAT Allah lah kita berjaya
atas REZEKI Allah lah kita gembira

“ Sesungguhnya ALLAH itu memberikan rezeki kepada sesiapa sahaja yang DIA kehendaki tanpa berkira-kira”

perlu diingat
kejayaan yang sebenar bukan pada banyak A kita
tapi banyak mana A (allah) di hati kita
ALlah telah menetapkan pada semua
Apa jua keputusannya
Itulah hadiah Allah buat kita
Itulah yang terbaik d…

MASANYA TELAH TIBA

huh. masanya telah tiba. keputusan dari luh mahfuz sudah ada di depan mata

saya dah nak pergi ke sekolah ni. mohon doa kalian. doakan yang terbaik untuk batch saya. generasi ke-10 SMIH.

aaa..seram sebenarnye nih.

salam!

Bibit Mangga

Image
Suatu hari, Ada seorang pemuda sedang berlibur ke rumah neneknya di desa. Saat tiba di sana, setelah melepas rindu dan beristirahat sejenak, neneknya menghidangkan sepiring irisan buah mangga yang menggiurkan warna dan aromanya.

"Wah, mangganya harum dan manis sekali nek, sedang musim ya. Saya sudah lama sekali tidak menjenguk nenek, sehingga tidak tahu kalau nenek menanam pohon mangga yang berbuah lebat dan seenak ini rasanya" ujar si pemuda sambil terus melahap mangga itu.

dengan tersenyum nenek menjawab, "makanya, sering-sering lah menjenguk nenek, nenek rindu cucu nenek yang nakal dulu. Pohon mangga itu sebenarnya bukan nenek yang menanam. Kamu mungkin lupa, waktu kecil dulu, setelah menyantap buah mangga, kamulah yang bermain melempar-lempar biji mangga yang telah kamu makan. Nah, ini hasil kenakalanmu itu, telah bertumbuh menjadi pohon mangga dan sekarang sedang kau nikmati buahnya"

"Sungguh nek? Buah mangga ini hasil kenakalan waktu kecilku dulu yang tidak…

Reunion Xgen *updated*

HEBAHAN AWAL

Reunion Xgen (mini loh)

10 Mac 2009 (selasa)

6.00pm - 11.oopm
(nak kumpul pagi2 pun buleh)

TEMPAT kat SMIH yang tercinta

dijemput semua :

ALUMNI SRIH 1998-2003
ALUMNI SMIh 2004-2008


siapa yang dah jadi ex-SMIh pun, sila2..maila datang.

kiranya,suma2 la datang ye..

macam2 ada..

malam tu ada jualan CD akhawat dan ikhwah sepanjang 5 tahun di smih. macam2 gambar ada. kalu nak beli, bawa la duit lebih ye!

yang paling penting, kita ada SOLAT HAJAT PERDANA XGEN
apa lagi..utk result SPM kita la..

sila respon kehadiran anda(ikhwah+akhawat) kepada saya di alamat email

amlie_syaheed@yahoo.com

atau

07-5589815

atau

di no cellphone.

SAYA,
(sarah hamizah zainal abidin)

SEBARKAN!!!

Alhamdulillah..

Salam semua!

Saya hanya ingin melahirkan rasa gembira+bersyukur kerana Allah telah mempermudahkan urusan test JPJ saya hari ni.

Alhamdulillah, saya lulus! he3(gelak ada makna)

Terima kasih saya ucapkan kepada kak Mah, Abang Zaidi n Kak Memey sepanjang proses pembelajaran berlaku.

Gembira kerana doa saya Allah makbulkan..Doa apa yea?
Saya berdoa agar ALlah mudahkan segala urusan saya hari ini. Alhamdulillah, segala urusan menjadi amatlah mudah.

Bermula daripada mengambil nombor, naik kereta dan terus test di jalan raya, sehinggalah test parking. Saya hanya perlu menunggu beberapa minit sahaja untuk sampai giliran. Tak macam orang lain yang terpaksa menungu sejam lebih hanya untuk test..

SAya juga dapat pegawai JPJ yang manis mulut. Pot pet2 dia dalam kereta. Saya yang tengah nerbes ni pun jadi relax je bila berbual dengan dia. ALhamdulillah, thummalhamdulillah..

So, akhawat xgen, bila lagi kita nak buat program ziarah? ikhwah dah start dulu..Mana buleh jadi nih?

Bulatan kecil

Bulatan Kecil
Bulatan kecil,
Letaknya di bumi,
Terjalin ikatannya dengan langit nan tinggi,
Berdirinya di sini,
Kekalnya hingga akhirat nanti,
Bulatan kecil,
Waktunya sebentar,
Namun kekuatannya menggentar,
Menegakkan yang haq dengan kental,
Dunia yang luas juga bergegar,
Bulatan kecil,
Menyebar kefahaman langit nan mulia,
Membentuk peribadi syurga,
Melahirkan perwira penyisih murka,
Memupuk hati gagah sentiasa,
Bulatan kecil,
Menggenggam dunia bukan anganan,
Membasmi musuh bukan tatangan,
Bila sangkakala menderu,
Ahlinya berdiri tanpa menunggu,
Bulatan kecil perlu dicari,
Membentuk diri rohani suci,
Tempias tamanan syurga di bumi,
Yang mentaati akan bahagia,
Yang derhaka akan celaka,
Bulatan kecil,
Bulatan yang membawa insan hina ke syurga

- angkasa -

Sediakan Jawapan

10 tahun dulu, saya baru 8 tahun.

Saya masih ingat lagi, cuti sekolah adalah hari yang menekankan. Senang kata stressfull lah.

Kenapa eik?

Sebabnya, setiap kali ayah balik kerja, mesti ayah tanya satu soalan. Satu je, tak banyak.

" Hamizah...kamu tolong umi buat apa hari nih?"

Wallamak..nak jawab apa eik? Ada ke saya tolong umi hari ni..?

Kalau nak diingat-ingatkan balik, memang malu pada diri sendiri. Betulla kan. Kalu saya banyak tolong umi, makanya, pot-pet pot-pet lah mulu t saya bagi jawapan kat ayah.

Masalahnya sekarang. Saya terdiam 3 saat. Lepas tu garu kepala. Lepas baru bagi jawapan.

" Emm.."

Hehehe. Itulah jawapan saya selalunya. Alangkah..alangkah.

Hei, tapi anda bagaimana?

Tapi itu dulu..10 tahun lepas.

Sekrang sudah berubah. Saya tahu, ayah tanya saya setiap hari sebab dulu saya malas. Sebab tu ayah tanya.

Tapi sekarang, ayah dah tak tanya lagi dah. Maksudnya apa tu? Dah rajin sikit la tu..hehehe

Okay. Cerita tadi tu walaupun kisah benar, tapi cuba jadikannya satu …

Selamat Hari Lahir MAC'ian' !

On your birthday I wish you much pleasure and joy;
I hope all of your wishes come true.
May each hour and minute be filled with delight,
And your birthday be perfect for you!By - Joanna Fuchs

Selamat Hari Lahir buat anak MAC!
Moga bertambah iman,murah rezeki,terkabul segala yang dihajati.

Happy birthday to you hah!

01 - My kazen, Aklang a.k.a Nur Hanisah Ruzi

01 - My fren, Nur Jannah Mohd Radzi

02 - My fren, Luqman Onn

03 - My lovely Jr, Nashrah

05 - My kazen, Banep a.k.a Mohd Hanif Rusnan

05 - My lovely seniour, Kak Sarah Rashid

06 - My fren, Mufidatul Iman Yusuf

08 - My fren, Amir Syafiq ALias

09 - My fren, Zainuddeen Salleh

11 - My lovely fren, Nawal Saudah Shamsuddin

13 - My teacher, Ustaz Mohd ANuar Mohd Juwahir

14 - My fren, Mohd Hazim Sis (tak egt betul ke tak)

14- My fren (fraternal twin), Amirah Husna Mohd Said

14 - My fren (ona's bro) Amirul Hanif Mohd Said

14 - My lovely teacher's daughter, Amirah Solehah Shahruddin

14 - My fren adek, a.k.a Nurul Sakinah Pauzi

15 - My fren, the joker of…